Omahiman tarina

Tervetuloa tutustumaan tarinaan Omahiman takana!

 

Olen Kirsi Ola, pienyrittäjä ja Omahiman perustaja. Työhistoriani on ihan muilla aloilla kuin sisustuksen parissa, mutta kodit ja niiden tunnelma ovat aina kiinnostaneet minua. Muistan jo varhaislapsuudestani koteja, jotka tekivät vaikutuksen ja jäivät mieleen.

 

Satojen eri maissa vierailtujen kotien jälkeen on tullut paljon mietittyä sitä, mikä tekee kotiin hyvän fiiliksen ja miksi joissakin kodeissa on ihana kyläillä ja aina rento tunnelma. Sisustuksen tai kodin tyylillä tai arvolla ei ole ollut mitään merkitystä; olen ollut moderneissa vähäeleisissä taloissa ja pienen pienissä tavaraa täynnä olleissa asunnoissa, joissa on ollut heti kotonaan. Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että jos koti on asukkaidensa näköinen ja sisustus heijastaa heidän omaa makuaan ja elämäntilannettaan, niin koti on aina viihtyisä. Niinpä kauppani nimeksi tuli Omahima, sillä siitähän sisustamisessa on kyse: omasta kodista.

 

Mutta nimi tuli toki vasta loppuvaiheessa, ensin heräsi idea. Idea verkkokaupasta, josta saisi hankittua vähän erilaisia sisustustuotteita, joiden kaikkien takana olisi kestävän kehityksen ja eettisyyden periaatteet.

Nykypäivänä jo tiedämme, että kulutustottumustemme täytyy muuttua, mutta tavat istuvat tiukassa. Järki julistaa, että kenenkään ei pitäisi ostaa mitään ja maailma hukkuu tavaravuoriin, mutta kun yhtäkkiä saa inspiraation uuteen väriin, niin järjen ääni häviää. Tai tulee muutto, eivätkä vanhat tavarat enää sovikaan uuteen kotiin. Tai kun haluaa antaa lahjan tai viedä tuliaisen. Tai muuttaa ensimmäiseen kotiin. Näissä ja vastaavissa tilanteissa tulee kuitenkin hankittua jotain uutta. Ja tämä oli se tosiasia, joka mielestäni oikeuttaa Omahiman; kun kerran joka tapauksessa ihmiset hankkivat uutta, niin olisi hienoa, jos tarjolla olisi persoonallisia ja hyvännäköisiä tuotteita, joiden valmistus rasittaisi ympäristöä vähemmän kuin bulkkitavaran, joiden tuotto ei valuisi suurten pääomien taskuun tai joiden myynti tukisi pienyrittäjyyttä ja käsityöläisyyttä.

 

Uskon vahvasti, että jos tavaran syntytarina ja sen eettinen tausta on tiedossa, suhde tavaraan muuttuu. Käsityönä tehdyt, luonnetta omaavat tavarat ovat kuin persoonia, joihin syntyy kiintymyssuhde. Niitä arvostaa enemmän, ja ne tuovat omistajalleen iloa eri tavalla kuin massatuotteet. Tällaista tavaraa ei heitä pois hetken mielijohteesta, lisäksi pientuotantona tehdyt tavarat on usein tehty kestävämmiksi. Näin niiden käyttöikä on pidempi ja samalla ekologinen rasite kevyempi, puhumattakaan laadun tuomasta mielihyvästä tuotetta käytettäessä. Ja tarvittaessa hyvälaatuisella tuotteella on myös second hand -markkinat, se siis säilyttää arvonsa. Ehkä tässä olisi ekoteko, jota olisi aika helppo noudattaakin: osta vähemmän mutta parempaa ja kestävillä periaatteilla tehtyä.

Voimme vaikuttaa asioihin omilla valinnoillamme.

Kirsi

Powered by Powered by